MARIA MCCORMACK – MATTERS OF THE HEART

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

“I Choose To Love” was begin 2019 het debuutalbum van de Ierse folkzangeres en songschrijfster Maria McCormack uit County Donegal. Dat componeren van liedjes deed zij al vanaf haar zestiende levensjaar en ze zag zichzelf daarvoor beloond door de positieve respons die ze van zowel vakpers als publiek voor haar eerste plaat mocht ontvangen.

Zoiets geeft een mens moed om door te zetten en voor Maria McCormack betekende dit dat ze naarstig aan het werk ging om nieuwe liedjes te schrijven voor een vervolgplaat die nu op de markt is verschenen onder de veelzeggende titel “Matters Of The Heart”. Producer van deze cd was Billy Robinson die ook meespeelt op basgitaar bij de twaalf songs die samen met een tiental Ierse instrumentalisten voor het album werden opgenomen in de ‘Grooveshack’-studio in Ramelton, County Donegal.

Voor twee van deze twaalf liedjes kreeg ze componeerhulp van anderen: het nummer “Queen Of The Town” schreef ze samen met Jennifer McGee en de song “Too Many Days” werd samen met haar liefdespartner Frankie Mc Greevy geschreven. Dat ze het goed meent met deze plaat geeft Maria McCormack al meteen aan in de jazzy klinkende albumopeningstrack “Girl With Good Intentions” die u ook op de eerste bijgevoegde video kunt beluisteren.

Voor het door de vioolklanken van Peadar Coll en het klagerige geluid van de pedal steelgitaar van Percy Robinson gekenmerkte liedje “Into My Eyes” ging het tempo behoorlijk fel naar beneden. Bij de song “Down To Experience” overheerst dan weer knap elektrisch gitaarspel van Mick McCarney en soulvolle keyboards-klanken die geproduceerd werden door Pat Crowley.

Zo zijn we aanbeland bij de op de tweede video te horen folkballad “Growing Old” waarin Maria McCormack vertelt dat ze er eigenlijk geen problemen mee heeft om ouder te worden. Wij vinden haar werk af en toe gelijken op dat van die andere Ierse topzangeres Mary Black en ook het typische stemgeluid van Natalie Merchant of ‘Fleedwood Mac’-zangeres Stevie Nicks menen we soms terug te horen in één van deze songs op “Matters Of The Heart”. In het nummer “Fine Young Cannibals” sluit ze subtiel een fragmentje uit het liedje “Talking About A Revolution” van Tracy Chapman in de poëtische songtekst.

In de voorbije jaren gebeurde er heel wat in het leven van Maria McCormack want ze vond de liefde van haar leven en ze werd moeder van twee kinderen. Er was dus meer dan genoeg om liedjes over te schrijven en die songs over liefde en het verlies van geliefden staan dan ook verspreid over de tracks van “Matters Of The Heart”. Dat is zo in “One Night Only”, het uptempo gebrachte “How Sweet It Is”, het wondermooie “Lucy’s Lullaby”, het zachtjes walsende “Too Many Days” en de akoestische albumafsluiter “Unexpected Waves” waarij ze enkel begeleid wordt door piano en cello. Mooi werk!

(valsam)

 

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: MARIA MCCORMACK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.